Luizen kunnen niet springen of vliegen, en worden niet overgedragen door huisdieren. Ze verplaatsen zich door te kruipen en kunnen alleen verhuizen door rechtstreeks hoofdcontact.
Overdracht via hoeden, sjaals, stoelen of hoofdkussens is mogelijk, maar komt niet vaak voor. Luizen die de mens verlaten, sterven namelijk binnen de 48 uur door uitdroging. Ze kunnen immers slechts twee dagen zonder bloedmaaltijd.
Hoe spoor ik luizen het best op?
De haren opzij houden om luizen te zoeken of met een luizenkam even door de haren strijken, doe je beter niet. Soms kan je luizen vinden, maar vaak worden ze niet opgemerkt omdat ze zich snel verplaatsen.
Hoe behandel ik het beste luizen?
- Om luizen uit te roeien, geniet de nat-kam-methode de voorkeur. Geen enkele luis overleeft de behandeling indien je ze correct uitvoert. Deze methode is bovendien goedkoop en kindvriendelijk, maar neemt enige tijd in beslag en vergt de nodige discipline. Reinig alles hierna goed op 60°. Lees hier meer over de nat-kam-methode.
- Een wasbeurt met een gewone shampoo doet de luizen niets. Wel bestaan er shampoos en lotions op basis van insecticiden die luizen en eitjes doden. Ze hebben evenwel diverse nadelen. Lees hier meer over deze luizendodende producten.
- Dimeticon legt een soort laagje rond de luizen, waardoor ze verstikken. Deze methode is voldoende doeltreffend. Een belangrijk nadeel is evenwel dat er nevenwerkingen kunnen optreden: schilfering van de hoofdhuid, alsook jeuk en irritatie rond de ogen. Het product is ontvlambaar. Je dient het voorzichtig te gebruiken in een goed verluchte ruimte.
Wat kan je nog doen?
- Wassen van lakens, knuffels, handdoeken, mutsen en sjaals? Dit is niet altijd even zinvol. Luizen sterven immers na twee dagen indien ze niet op de behaarde hoofdhuid zitten en verspreiden zich vooral door rechtstreeks hoofdcontact.
- Bij een hardnekkige of steeds weerkerende luizeninfectie is het soms wel nuttig om lakens, handdoeken, knuffels en kledij te wassen op 60°. Doe dit bij het opstarten van de behandeling en na één week. Wat je niet kan wassen op 60°, kan je gedurende twee dagen buiten luchten of gedurende 24 uur in de diepvriezer plaatsen.
- Heeft je kind luizen, verwittig dan het kinderdagverblijf, de onthaalouder, de school of het Centrum voor Leerlingenbegeleiding. Zij kunnen de andere ouders waarschuwen dat er luizen circuleren en de nodige informatie verspreiden om ze op te sporen en te behandelen.
- Een kind met luizen hoeft niet uitgesloten te worden van school, de zwemles of andere activiteiten. Luizen zijn onschuldige beestjes. Het oplopen en overdragen ervan gebeurt meestal reeds enkele weken voor je vaststelt dat je kind luizen heeft. Tijdens het zwemmen worden luizen niet doorgegeven. In het water klampen de luizen zich immers stevig vast aan de haren om te overleven.
- Preventief mag je zeker geen luizendodende middelen gebruiken. Dit is niet doeltreffend. De producten zijn bovendien giftig en de luizen zouden er kunnen aan wennen.
- Goed om te weten: na het doden van de luizen kan de jeuk nog tot twee weken aanhouden.
Tekst aangeboden door Groeimee.be. Zit je met een opvoedingsvraag?
Voor het beantwoorden van opvoedingsvragen werkt Groeimee.be samen met de Opvoedingslijn. Je kan ze bereiken via 078 150 010 op volgende dagen:
- maandag tot vrijdag van 10 tot 13 uur en van 14 tot 17 uur
- op donderdag ook van 19 tot 21 uur
- gesloten op woensdag
Is je kind tussen 0 en 3 jaar? Dan kan je met je vraag ook terecht bij de Kind en Gezin-Lijn: 078 150 100 op volgende uren:
- elke werkdag van 8 tot 20 uur